ΓΝΩΣΗ

ΓΝΩΣΗ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Είναι η Αρχαία Ελληνική γλώσσα νεκρή;

Είναι η Αρχαία Ελληνική γλώσσα νεκρή;
Eπικρατεί η αντίληψη ότι η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα είναι νεκρή και ότι δεν σχετίζεται με την νεοελληνική. Ίσως αυτή η αντίληψη περιέχει και απόηχους από την υποχρεωτική διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία και τα συναισθήματα απώθησης που προκαλούν στους μαθητές τα δύσκολα μαθήματα.
'Ομως, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το ότι η γλώσσα που μιλάμε τώρα περιέχει αυτούσιες περίπου πέντε χιλιάδες (5.000) αρχαίες Ελληνικές λέξεις όπως π.χ. (ουρανός, ειρήνη, μουσική, δημοκρατία, πόλις, ηγεμών, μύθος, θάλασσα κ.λπ.), πολλές από τις οποίες είναι λέξεις από τα ομηρικά έπη και που αποδεικνύουν ότι η νεοελληνική, παρ' όλες τις διαφορές της από την αρχαία, είναι συνέχεια της αρχαιοελληνικής.
Μερικά παραδείγματα θα μας δείξουν ότι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε ατόφιες λέξεις της «νεκρής» γλώσσας… Οι λέξεις αυτές συνήθως βρίσκονται μέσα σε άλλες, σύνθετες λέξεις, που κάθε μέρα χρησιμοποιούμε και δεν είναι καθόλου λίγες:
Στον συνημμένο πίνακα παραθέτουμε ελάχιστα παραδείγματα από τις χιλιάδες σύνθετες νεοελληνικές λέξεις που αποδεικνύουν την συνέχεια της γλώσσας. Θα ρωτήσετε ίσως: «Και τι κερδίζουμε με το να μαθαίνουμε την Αρχαία γλώσσα;» Σίγουρα δεν κερδίζουμε χρήματα ή ...διορισμό στο δημόσιο, αλλά διευρύνουμε (αν μας ενδιαφέρει) την γνώση μας και την επικοινωνία μας με τον γλωσσικό θησαυρό μας. Υπάρχουν θεωρίες ότι χωρίς την γλώσσα δεν θα υπήρχε ούτε η σκέψη. 'Ισως αυτό επαληθεύεται από την (παρατηρημένη) σύνδεση της γλωσσικής παιδείας με την ικανότητα επιστημονικής σκέψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.